Hastanemizde Klinik Bera Ve Tarama Bera Testi Yapılmaktadır.
Erken Tanı Uygun Testlerin Zamanında Yapılması İle Olur.
Erken Tanı Uygun Testler Yapılırsa Olur.
Bera/Abr Testi /Otoakustikemisyon Testi
Bera/Abr testi iki türlü yapılmaktadır;
1-Klinik Bera-Abr ; Cihaz marka modele göre değişiklik olmakla beraber 10 db den 110 db ye kadar +- 10 db sınırı içinde I-III-V. Dalgaların yeri hakkında bilgi verir buda klinikte işitme ve işitme yolları hakkında bilgi verir.
Bera testi yapan özel hastaneler veya Bera testi yapan devlet hastaneleri İstanbul da sınırlı sayıdadır
Hastanemiz İstanbul da Bera testi yapan özel hastaneler içinde öncü ve ilk hastanedir.
Klinik bera abr testi yapılması amaçları aşağıda bilginize sunulur.
1-İşitme seviyesi tespiti(konuşma geriliği şüphesi olan çocuklarda)
2-Ms (Multip skleroz )teşhis veya tedavi sürecinde ayırıcı tanı amaçlı.
3-Pontoserebellar köşe (PSK) tümörü teşhis veya tedavi süreci (kemoterapi-radyoterapi )ayırıcı tanı amaçlı.
4-Demans/ Alzheimer olan hastalarda işitme tespiti için kullanılır.
2-Tarama Bera : Yenidoğan döneminde yaptığımız periyodik tarama Klinik Beranın yerini tutamaz
yeni doğanlarda yapılmakta sadece 35 db uyaran verip işitme varlığı uyaranın +-5 db sınırı içinde ise pozitif veya negatif olarak cevap alınır.1 yaşına kadar yapılır sebebi cihaz üreten tüm firmalar cihaz optimizasyonunu ona göre ayarlamışlardır.
Yeni doğanlarda Tarama bera ABR yapan hastanelerde mutlaka yüksek frekans tympanometri olması gerekir; yoksa gereksiz yere tarama bera dan klinik bera testi için sevk oluşmaktadır.
Yenidoğan İşitme Taraması Nasıl Yapılır ?
Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.
Bebeğime Neden Yenidoğan İşitme Taraması Yaptırmalıyım?
Normal konuşma gelişiminin ilk şartı normal işitmektir. Bir çocuk için işitmek ve konuşmayı öğrenmek, iletişim kurabilmesi ve oyun oynayarak yeteneklerini geliştirmesi açısından temel gereksinimlerdir. Çocuklar doğar doğmaz duymaya ve dinlemeye başlar. Konuşmayı öğrenirken, çevrelerinde duydukları sesleri taklit ederler.
Araştırmalara göre her 1000 sağlıklı yenidoğan dan 2 ila 3'ü işitme kayıplı doğmaktadır.
İşitme kayıpları çocuğun bilişsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel gelişimini olumsuz etkiler. İşitme kaybının erken teşhisi konuşma gelişimi, yaşam kalitesi ve akademik başarı açısından kritiktir. Erken teşhis, uygun işitme cihazı kullanımı ve işitsel-sözel eğitim ile işitme kayıplı çocuklar normal veya normale yakın konuşma ve lisan gelişimi sağlayabilirler.
Bu nedenle her yenidoğan bebeğe ilk bir ay içinde, tercihen hastaneden taburcu olmadan önce, işitme tarama testi yapılarak işitmesinin ve işitme kaybı açısından risk altında olup olmadığının belirlenmesi önerilmektedir.
Bebeğim İşitme Testinden Kalırsa Ne Yapılmalı ?
İlk testte bebeğin testi geçememesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
Bebek tarama testinden üç kez kalırsa, ileri bir odyolojik tetkik olan ABR (Auditory Brainstem Response, İşitsel Beyinsapı Davranımı) ile ayrıntılı işitme değerlendirmesi yapılır.
Abr (Bera) Testi Nasıl Yapılır ?
İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır. ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.
Doğumsal İşitme Kaybı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
• Ailede kalıtsal, çocuklukta başlayan işitme kaybı hikayesi
• 34. haftadan erken doğan bebekler
• 1500 gramdan daha düşük doğum kilosu olan bebekler
• Annenin hamileliği sırasında geçirilen kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar
• Bebeğin yüz ve kafasında, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallikler
• Kandaki sarılık değerlerinin kan değişimi gerektirecek kadar yükselmesi
• 5 günden fazla akciğer solunum makinesine bağlı kalınması
• Bir sendromu düşündürecek diğer bulgularla birlikte işitme kaybı
• Tip 2 nörofibromatozis ve nörodejeneratif rahatsızlıklar
• Yarık damak, yarık dudak deformiteleri
Bebekler yenidoğan döneminde işitme testini geçseler bile, özellikle risk faktörü olanlarda, ileriki dönemde işitme kaybı gelişebilir. Bu nedenle anne babaların çocuklarının işitme ve konuşma gelişimini yakından takip etmeleri ve eğer endişeleri varsa doktora başvurmaları faydalıdır.
Klinik Bera Abr Testi Niçin Ms (Multip Skleroz )Teşhis Veya Tedavi Sürecinde Ayırıcı Tanı Amaçlı Kullanılır
MS merkezi sinir sisteminin dejeneratif bir otoimmün hastalıktır. MS genetik olarak yatkın olan kişilerde bir virüs tarafından tetiklenen bir immünolojik bozukluk olmasıdır. Enflamasyon demiye-linizasyonda plaklar ve sonuçları adlandırılan rastgele yamalar MSS beyaz maddenin birden fazla alanda oluşur. MS Kafkasyalılar ve kadınlar daha fazla gözlenmiş dir. MS ılıman iklimlerde beş kat daha yaygındır. MS Türleri selim veya habis huylu, tekrarlayıcı olarak görülür.
ABR-BERA testi ile beyin sapı ve VIII CN lezyonları ya da işitsel yol boyunca dejeneratif değişiklikler tespit edilir. Görme bozuklukları erken ortaya çıkabilir. Efor ya da yüksek ateşte ekstremitelerde Yorgunluk, spastisite, ve halsizlik sık görülür. MS hastaları konsantrasyon, dikkat dağınıklığı , zayıf bellek ve karar verme güçlüğü gibi hafif bilişsel zorluklar yaşar. Diğer yaygın belirtiler, baş dönmesi, baygınlık, mekansal oryantasyon bozukluğu sayılabilir. Depresyon , mesane ve bağırsak kontrolü ve cinsel problemler yaygındır. % 94; normal işitme görülür. Normal odyogram ile% 40'a kadar arka plan gürültü işitme güçlüğü rapor. Tympanometeri testi akustik refleksleri dışında genellikle normaldir. Özellikle maske gürültü verilen kulak maske verilmeyen kulağa göre saf ses eşikleri tarafından belirtilenden Konuşma ayırtetme skorları daha düşük gözlenir. ABR-BERA testi sonuçları sık sık anormallikler gösterdiği gibi, ABR-BERA testi MS tanısında çok yararlıdır. ABR-BERA testi tanı ve kontrol için kullanılır..
16 Mayıs 2016 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder